woensdag 18 februari 2009

Hechting

Onderstaand een stukje over het belang van hechting. We krijgen hiermee ongetwijfeld te maken als we onze kinderen vanuit Colombia naar Nederland brengen.

De ervaring van adoptieouders leert dat het goed is in de eerste weken na aankomst weinig bezoek te ontvangen. Ook al is iedereen nieuwsgierig, toch kan het voor het kind erg verwarrend zijn als er ineens andere mensen over de vloer komen. Het kind moet eerst goed weten bij wie het hoort, wennen aan de nieuwe omgeving en tot rust komen.
Baby’s zullen zich in het algemeen sneller aanpassen, maar ook zij kunnen van streek raken door de nieuwe omgeving. Ze moeten wennen aan een ander leefritme, andere voeding, andere stemmen, andere geuren. Ze zijn niet gewend om veel opgepakt te worden en geknuffeld te worden.
Voor een peuter is de overgang naar een nieuw gezin een ingrijpende gebeurtenis. De periode 6 tot 36 maanden is de leeftijd waarop kinderen een hechte relatie aangaan met een of enkele verzorgers. Verandering van verzorgers kan ten koste gaan van het vertrouwen, omdat ze worden verstoord in de ontwikkeling van die hechtingsrelatie.
Voor kleuters en oudere kinderen geldt ook dat er veel wordt gevraagd van hun aanpassingsvermogen. Zij zijn zich bewust van de ingrijpende verandering. Soms zijn zij voorbereid op de adoptie, maar dat is niet altijd het geval. Alles verandert voor hen: leefgewoontes, voedsel, geuren en geluiden. Vriendjes en verzorgers op wie ze dachten te kunnen vertrouwen moeten achtergelaten worden.
Onzekerheid, verdriet en boosheid kunnen lang blijven bestaan, ook als het kind al een tijd in de nieuwe situatie leeft.
Ook voor ons als adoptieouder is het wennen. Voor het eerst kinderen. Een nieuw ritme vinden binnen het gezin. Omgaan met de reactie van de omgeving op ons nieuwe gezin. Het wennen aan het ouderschap en de kinderen kost tijd en geduld. Juist in de eerste periode, omdat dan de basis wordt gelegd voor de band tussen ons en het kind.
Een voorwaarde voor een goede band met onze kinderen is dat ze zich veilig gaan voelen. Wanneer er een gevoelsband ontstaat tussen het kind en ons, noemen we dat hechting. Deze band is er niet van de een op andere dag. Het is een groeiproces van enkele maanden tot jaren. Er is dus niet echt een moment aan te wijzen waarop wij kunnen zien dat onze kinderen gehecht zijn. Als het kind op zijn vaste verzorgers kan vertrouwen kan er een veilige hechting ontstaan. Vanuit deze basis kan er een sterke ‘ik’ ontstaan.